Açıklama

Motorun çalışması için yakıt deposundaki yakıtın motora iletilmesi gerekir. İletimi sağlayan parçaya “mazot pompası” denir. Mazot pompası, otomobil teknolojisinin gelişmesiyle çalışma prensiplerini değiştiren parçalardandır. Bu sayede çeşitli türlere ayrılır. Yakıt Pompası Ne İşe Yarar? Peki yakıt pompası nedir? Kısaca yakıt pompası, depodan yakıtı emerek motora çalışması için ihtiyacı olan yakıtı ileten parçadır. Bununla birlikte dizel tipi araçlarda “mazot pompası” olarak adlandırılır. Eski model araçlarda mekanik yakıt pompası bulunur. Yeni araçlarda ise elektrik motoruyla çalışan yakıt pompaları yer alır. Ayrıca yakıt filtresi de oldukça önemlidir. Pompayla birlikte çalışır ve ömrünü uzatır. Bu yüzden filtre bakımına da dikkat etmek gerekir.

Yakıt Pompası Nasıl Çalışır?

Gelişen teknoloji, elektrik motorlarının yakıt pompası olarak kullanılmasına olanak tanıdı. Bu sayede yakıt gelmesi için motorun dönme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu. Yani aracın kontağı açıldığında devreye giren pompa çalışarak yakıt göndermeye başlar hale geldi. İlk çalışma seçeneği ise daha farklı bir sistemdi. Motorun dönme kuvvetiyle mekanik olarak depodan yakıt çekildikten sonra motora iletimini söz konusuydu. Mekanik Yakıt Pompası Genellikle eski nesil karbüratörlü ve düz dizel araçlarda kullanılır. Araçtan araca değişmekle birlikte eksantrik mili veya dağıtıcı milden hareketini alır. Bu sayede yakıt pompalanmaya başlar. Yakıt depodan aracın motoruna ulaştırılır. Basınç üretilir ve aracın yakıtı komple bittiğinde havasını almak gerekir. Aksi halde aracı çalıştırmak akünün bitmesine sebep olacaktır. Elektrikli Yakıt Pompası Otomobil teknolojisinin gelişmesiyle birlikte araçlarda enjeksiyonlu motorlar kullanılmaya başlandı. Mekanik yakıt pompasının basıncı yetersiz kalır hale geldi. Elektrikli yakıt pompasının kullanıma başlamasıyla basınç sorunun üstesinden gelindi. Ayrıca bu yakıt pompasının da belirli bir çalışma prensibi var. Elektrikli yakıt pompası, gücünü aküden alan elektrik motoru vasıtasıyla aktif hale gelir. Genelde otomobillerin arka koltuk kısmında bulunur. Aracın kontağı açıldığında hızlı bir şekilde çalışarak yakıtı motora iletir. Mekanik pompaya göre bazı avantajları vardır. Mekanik yakıt pompasına sahip aracın yakıtı bittiğinde, yakıt koyulsa dahi zor çalışır. Bunun sebebi motorla depo arasında bulunan hortumlarda hava oluşmasıdır. Motorun çalışması için pompanın havayı dışarı atması gerekir. Pompanın harekete geçmesi içinse motorun dönmesi gerekir. Bu durum aküye fazla yüklenilmesine sebep olur. Ancak elektrikli yakıt pompasına sahip araçlarda durum tam tersidir. Yakıt bittiğinde araca sonradan yakıt konulduğunda yola devam edilebilir.

 Yakıt Pompası Arızaları

Pompa arızaları, diğer arıza türlerine oldukça benzer. Fakat genel olarak pompada arıza varsa araçtan siyah duman gelebilir. Ayrıca araç rölantideyken sürekli gaz verme ihtiyacı ortaya çıkıyorsa ya da normale oranla daha çok yakıt harcıyorsa yakıt pompasında arıza olabilir. Yakıt pompasında arıza olmaması için kullanılan yakıtın kaliteli olması gerekir. Kaliteli olmayan yakıtların içerisinde tortu olabileceği gibi bozuk da olabilir. Bu yüzden pompa, hasar alabilir ve yakıt basıncı düşebilir. Ayrıca rölenin bozulması, bağlantı noktalarındaki kopmalar da arızaya sebebiyet verebilir. Kısaca motora yakıt gitmezse motor durur. Diğer dikkat edilecek unsur ise yakıtın sürekli çeyrek depo ve altı tutulmasıdır. Araç, devamlı az miktarda yakıtla çalıştırıldığında yakıt pompası, sürekli yüksek güçte çalışır. Bu durum sonucunda arızalar artabilir. Yakıt Pompasında Kaçak Olması Yaygın olarak araçlar, benzinli ve dizelli olarak üretilir. Yakıt sistemine yakıtı ileten pompalar üstünde rekor, boru, hortum, kelepçe, conta gibi bağlantılar var. Bağlantı parçaları, kendi görevleri dışında ayrıca sızdırmazlık elemanlarıdır. Görevlerinden biri de yakıt sızıntısını engellemektir.

Mazot Pompası Arıza Belirtileri

Mazot pompası arıza belirtileri arızanın türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Sıklıkla yaşanan mazot pompası arıza belirtileri aşağıdaki gibi örneklendirilebilir;

  1. Mazot pompasında arıza olması araç motorunun eskiye oranla daha zor çalışmasına neden olur. Araç motoru eski performansına oranla daha zor ve daha geç çalışıyorsa, bu durum mazot pompası arızasının habercisi olabilir.  
  2. Araç çalıştıktan sonra sürekli stop ediyorsa veya stop edecek şekilde davranışlar sergiliyorsa, bu durum pompa arızasından kaynaklanıyor olabilir. Aynı zamanda kullanım esnasında rolantiyi sağlamak için sürekli gaz vermeniz gerekiyorsa da mazot pompası arızalanmış demektir.  
  3. Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir.
  4. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
  5. Egzozdan siyah duman gelmesi de mazot pompası arızası kaynaklı sorunlar arasında yer alır. 
  6. Aracınızda normale göre yakıt tüketimi artış gösteriyo ise mazot pompasında bir problem meydana gelmiş olabilir. 
  7. Son olarak aracınızdan daha önce duymadığınız sesler duymaya başladıysanız, bu problem de mazot pompası arızasından kaynaklı olabilir. 

Fakat bu bağlantı alanlarında meydana gelebilecek herhangi bir aksaklıkta yakıt kaçakları olur. Örneğin parçalarda; kırılma, gevşeme, çatlama veya boru/hortumlarda kopma olursa kaçaklar oluşur. Ayrıca yakıtlar, yapısı gereği alevlenme ve parlama özelliğine sahip olduğu için tehlikeli maddelerdir. Yakıt kaçaklarında sistem basıncı azalabilir ve çekiş düşüklüğü söz konusu olabilir.

Mazot Pompası Bozulursa Ne Olur?

Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır.

Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.

Enjeksiyonlu araçlar iletilen yakıtın basıncı ve miktarı konusunda oldukça hassastır.

Yeterli basıncı sağlayabilen ancak yeterli miktarda yakıtı sağlayamayan bir pompa, motorun normal çalışmasına engel değildir.

Ancak bu durum ani hızlanmalarda ya da ağır çalışma koşullarında motorda güç kaybına neden olacaktır.

Mazot Pompası Arızaları Nelerdir?

Mazot pompasının yakıt akıtması, mazot pompası arızalarına bir örnektir.

Mazot pompasının yakıt akıtıp akıtmadığını nasıl anlayabilirim diyorsanız; aracınız park halindeyken aracınızın altında bir kaç damla sıvı görüyorsanız ve bu sıvı, su veya yağ kıvamında değil ise yüksek olasılıkla yakıt kaçağıdır.

Konuyu netleştirmek adına aracınızın yakıt hattını takip edip mazot pompasını incelerseniz genellikle kaçak olan pompanın etrafında yakıt dolmuş olarak görebilirsiniz.

Bu durumda en yakın servise gitmenizi tavsiye ederiz.

Mazot Pompası Niye Bozulur?

Mazot pompasının arızalanmasında ilk akla gelen sebep diğer bazı parçalarda olduğu gibi zamanla meydana gelen yıpranmalardır. Mazot pompası, aracınızı kullandığınız süre boyunca devamlı aktif olarak çalışmaktadır.

Bir diğer sebep ise kullanılan yakıt kalitesidir. Aktif olarak düşük kalitede yakıt kullanımı mazot pompasının ömrünü oldukça kısaltacaktır. Bu nedenle kalitesiz yakıtlardan uzak durulması ve mümkünse aynı türde yakıt tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Aracınızın yakıt deposundaki doluluk oranı da mazot pompasının çalışmasını etkileyen bir faktördür. Düşük seviyedeki bir yakıt deposundan yakıt alınması mazot pompasının daha yüksek seviyede güç kullanmasına neden olacaktır. Bu durum mazot pompasının yıpranmasını artıran bir unsurdur.

Mazot pompasını destekleyen bir diğer parça mazot filtresidir. Mazot filtrelerinin zamanında ve kaliteli ürünlerde değiştirilmesi mazot pompasının yıpratmasını azaltacak bir durumdur.

Mazot Pompası Tamiri

Mazot pompası arızasının net bir çözümü bulunmaması nedeniyle tamir hususunda servisler parça değişimini tercih etmektedir.

Mazot pompası değişiminde net bir fiyat belirlenebilmesi için aracın marka, model gibi bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü mazot pompası her araçta farklılık göstermektedir.

Ayrıca mazot pompası değişimi hususunda uzman profesyonel kişilerden destek almanız gerekmektedir.

Aracınızın uzun ömürlü olması için orijinal ya da OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) onaylı yedek parça kullanılmalı ve arıza tespiti çok iyi yapılmalıdır.

Binek Ve Hafif Ticari Araç Servisi kalite standartlarına sahip servis yapısı, uzun yıllara dayanan tecrübesi, ustalık ve usta yetiştirici belgelerine sahip ekibiyle aracınızın bakım ve onarımında uygun OEM kodlu malzemeler kullanarak garantili ve güvenilir hizmet verir.